Er ligt een resultaat, nu ligt de bal bij jullie!

Dinsdag 4 oktober; we gaan opnieuw in gesprek met de bank en de bonden. Met overgrote meerderheid is vorige maand het eindbod van de bank weggestemd. Wij zien sindsdien veel irritatie en onvrede onder collega's. Onze analyse is dat er meer aan de hand is dan alleen een discussie over loongroei. We merken dat een dieperliggend gevoel van erkenning en waardering voor ieders inzet en persoonlijke situatie wordt gemist. De ‘menselijk maat’ moet terug, ook in onze cao! Dit nemen we, naast ons streven naar gebalanceerde loongroei, mee als motto voor een nieuwe cao.

Eindbod van tafel
Tijdens de opening haalt de bank direct het eindbod van tafel. Ook de bank heeft de stevige reacties gezien en deelt onze analyse dat waardering in bredere zin is gemist. De bank geeft aan dit serieus te nemen en wil graag hierover in gesprek gaan. Voor ons een verwachtte en logische stap. Maar wel belangrijk omdat de bank daarmee de weg weer vrijmaakt voor nieuwe constructieve gesprekken. Dit is ook hoe wij (Tom en Bas) namens Our NEXT Move aan tafel zitten. We moeten tot een oplossing komen en snel ook! De huidige situatie is voor niemand goed.

Onderhandelen, praten en iedereen aan boord houden
Er volgen verschillende gespreksrondes, zowel formeel als informeel, tussen de bonden onderling en met de bank. We zullen jullie alle tussenstappen besparen. Het blijft een bijzonder proces waarover we later nog eens een blog zullen schrijven. Wij vinden het in deze fase belangrijk om met iedereen in gesprek te blijven en iedereen aan boord te houden. De verschillen zijn echt groot, de druk is hoog en alle partijen voelen pijn. Het is voor ons schaken op meerdere borden tegelijk waarbij we jullie input als leidraad proberen te houden. Om drie uur op dinsdag moet één van de onderhandelaars (om begrijpelijke redenen) helaas weg. We besluiten donderdagavond verder te praten, alle partijen willen deze week tot een conclusie komen. De vraag is echt nog wel of dat dezelfde conclusie gaat zijn.

Toewerken naar een gezamenlijke uitkomst
Donderdagavond 19.30 uur; we pakken de draad weer op en hopen voor bedtijd thuis te zijn. Onze insteek is en blijft om een maximaal resultaat te halen waarin gebalanceerde (redelijke) structurele loongroei terugkomt en waarin we op een aantal onderwerpen dingen kunnen verbeteren die nu bij veel collega's irritatie oproepen. Er volgen opnieuw verschillende gespreksrondes. Het gaat moeizaam, maar stapje voor stapje komen we steeds dichterbij een resultaat dat we interessant genoeg vinden om aan jullie te kunnen voorleggen.

Het resultaat van de onderhandelingen
Kort samengevat zijn komen we kort voor middernacht tot het onderstaande resultaat van de onderhandelingen die we graag formeel aan jullie willen voorleggen.

Loon(groei)
- 4% structurele loongroei per 1/10/2022 (bij salaris uiterlijk eind november)
- Een eenmalige waarderingsbonus van 2.000 euro bruto (bij salaris eind november)
- 2,5% structurele loongroei per 1/7/2023

(Voor alle collega's met vast en tijdelijk contract, inclusief uitzendkrachten. De waarderingsbonus is naar rato op basis van 36 uur)

Menselijke maat terug in cao
- Thuiswerkvergoeding vanaf 1/1/2023 van 2 naar 3 euro per dag (conform Nibud)
- Reiskostenvergoeding gaat omhoog (van 19ct naar 21ct per 1/1/23 en 22ct per 1/1/24)
- 5 mei als vaste vrije dag vanaf 2023
- Fundamentele herziening salarisverhogingsproces (0-7%) uiterlijk begin 2023

Looptijd tot 1/7/2024

Wat betekent dit nu concreet voor collega's?
De bovenstaande afspraken zijn natuurlijk vrij abstract en op basis van gemiddelden. In het onderstaande indicatieve rekenvoorbeeld hebben wij hebben geprobeerd dit door te vertalen naar de concrete situatie voor drie typen collega's.

Let op, dit is een indicatieve berekening op basis van ons beschikbare gegevens en door Our NEXT Move zelf berekend om de implicaties zo helder mogelijk inzichtelijke te maken.


Onze mening

Het zijn uitzonderlijke en onzekere tijden, voor collega's en voor de bank. Wij denken dat het bovenstaande resultaat in die context redelijk, gebalanceerd en voor nu ook het maximaal haalbare is. Ieder resultaat kent plussen en minnen en de uiteindelijke afweging is aan jullie.

Positief is dat er op korte termijn een forse financiële ondersteuning is voor de stijgende kosten in het huishoudboekje van collega’s. De substantiële waarderingsbonus komt al snel en geeft daarbij extra lucht, met name voor collega’s met de lagere inkomens. De volledige koopkracht wordt met 4% structurele loongroei niet gerepareerd. Maar in combinatie met de maatregelen van de overheid (o.a. het energieplafond) vinden wij dit wel echt een serieuze tegemoetkoming. Op langere termijn weten we niet hoe inflatie en koopkracht gaan ontwikkelen en hoe de 2,5% per 1 juli in 2023 daarbij past. Hier hebben we de laatste uren nog stevig onderhandeld en deze ook nog omhoog en naar voren gekregen. We denken dat dit percentage redelijk is, maar hebben de focus op de korte termijn gelegd omdat collega’s nu met hogere kosten zitten. We snappen dat veel collega’s nu gaan rekenen en vergelijken (wij zijn en blijven tenslotte bankiers 😊). De eerlijke vraag die je jezelf daarbij dan ook moet stellen is of inflatiecijfers en berichten in de media over cao’s in andere sectoren altijd de juiste benchmark zijn en of dergelijke percentages realistisch en passend zijn voor ABN AMRO?

We hebben tevens met de bank afgesproken dat de cao verhoging niet direct leidt tot fte reductie. De bank geeft hierover het volgende aan "Er zijn allerlei manieren om kosten te besparen. Ten behoeve van een gezonde en efficiënte bedrijfsvoering zal de bank altijd kritisch kijken naar haar activiteiten wat ook kan leiden tot fte reductie volgens de reguliere processen"

De resultaten rondom ‘menselijke maat’ zien wij als positief. Dit zijn onderwerpen waarvan wij al langer vinden dat de bank te reactief is geweest en onvoldoende heeft meegedacht met de persoonlijke situatie van veel collega’s. Thuiswerken en reiskosten zijn duurder geworden, vergoedingen moeten marktconform meegroeien. Er is een maatschappelijke oproep om op 5 mei echt stil te staan bij onze vrijheid, zeker in tijden van oorlog in Europa. Wij vinden dat ABN AMRO als grote werkgever daarin het voorbeeld moet geven. De bedoeling achter Together & Better (0-7%) is prima, maar de wijze van implementatie zorgt al jaren voor irritatie en ontevredenheid. Terwijl waardering, feedback en persoonlijke salarisgroei ons allemaal energie zou moeten geven. Wij denken dat deze, door Our NEXT Move ingebrachte, verbeteringen een eerste stap zijn om in de cao onze kernwaarde Care steviger in te vullen.

Een vraag die jullie ongetwijfeld hebben is; wat als we het bod afwijzen? Dat is een terechte vraag en, sinds het laatste eindbod van de bank, ook een gevoelige vraag. We willen open en eerlijk zijn zodat jullie zelf een afweging kunnen maken. Alle standpunten zijn wel gewisseld en alle opties verkend. Het is in onze ogen niet realistisch dat er in de huidige omstandigheden een ander of beter resultaat haalbaar is. Als we het bod afwijzen is het onze inschatting dat we moeten wachten totdat omstandigheden veranderen, binnen of buiten ABN AMRO. Dit kan voor beide partijen in het voordeel of het nadeel werken. Wij vinden in ieder geval dat dit resultaat in de huidige context een serieuze afweging verdient en die afweging is uiteindelijk aan jullie!

Jullie mening
Wij hebben ons best gedaan. De bal ligt nu bij jullie, bij onze leden! Wij geven nooit een stemadvies, maar proberen jullie zo eerlijk mogelijk het complete plaatje te schetsen. Jullie mogen je in een formele stemming uitspreken over het resultaat van onze onderhandelingen. Jullie mening is uiteindelijk doorslaggevend voor het definitieve standpunt van Our NEXT Move. Breng hier vóór 14 oktober je stem uit! (alleen via Teams)

Hartelijke groet,
Bas en Tom

PS: Voor collega’s bij dochters die geen toegang hebben tot Teams van de bank. Geef je stem via deze aparte link

We zijn er trots op dat we inmiddels ruim 3.800 collega’s mogen vertegenwoordigen aan de onderhandelingstafel. We zijn daarmee inmiddels de grootste vakbond binnen ABN AMRO. Ken jij nog collega’s die nog geen lid zijn en die wel mee willen praten en stemmen? Stuur deze mail gerust door. Lid worden kan via www.ournextmove.nl en kost slechts 2 euro per jaar.