Opnieuw in gesprek, ook over de menselijk maat

 Beste leden,

Het eindbod van de bank is door de leden van alle bonden in grote meerderheid afgewezen. Hierop heeft de bank, in lijn met onze oproep, de uitnodiging gedaan om weer aan tafel te gaan. We lezen op intranet dat de bank “er samen uit wil komen”. Dat willen wij ook en gaan er vanuit dat het laatste (eind)bod daarmee ook van tafel is.

Jullie feedback
De afgelopen weken hebben we enorm veel berichten van jullie gekregen, via chat, mail of bij de koffieautomaat op kantoor. Dank daarvoor! Ook hebben wij advies ingewonnen van interne en externe specialisten op het gebied van HR, de verwachte (toekomstige) financiële positie van de bank en de economische vooruitzichten. Ook hebben we met onze kerngroep scenario’s besproken. We gaan goed voorbereid de onderhandelingen in

De menselijke maat
Onze analyse is dat er meer aan de hand is dan alleen een discussie over loongroei. We merken dat een dieperliggend gevoel van erkenning en waardering voor ieders inzet en persoonlijke situatie wordt gemist. Wij denken dat de ‘menselijk maat’ meer aandacht nodig heeft binnen het bedrijf, maar ook binnen de cao afspraken.

Dit nemen we daarom als vertrekpunt in de onderhandeling vanaf morgen. Financiële waardering speelt, zeker in deze tijd van stijgende kosten, een cruciale rol. Daar zetten we niet minder op in. Maar er zijn ook andere onderwerpen die voor veel collega’s gewoon niet goed voelen. Daar moet verandering in komen! We zullen een aantal nieuwe onderwerpen gaan agenderen. De menselijke maat moet terug en is wat ons betreft ook het motto boven een nieuwe cao.

En loongroei dan?
Op het gebied loon blijft ons doel  om te komen tot een gebalanceerde loongroei die recht doet aan de fors stijgende kosten van het levensonderhoud van onze collega’s nu, aan onze concurrentiepositie op de krappe arbeidsmarkt en aan een gezond kostenniveau op langere termijn voor de bank. Gezien de stijgende kosten ligt daarbij onze focus ook op de korte termijn. Er moet snel iets gebeuren om veel collega’s in deze tijd te helpen.  

We houden jullie op de hoogte en vragen jullie mening zodra we meer concrete stappen kunnen zetten

Hartelijke groet,
Bas en Tom