Aanvulling op eerdere berichtgeving over dag 2

- English version will follow asap -

Na onze blog op maandag en de communicatie van de bank en de andere vakbonden, hebben we veel reacties gehad waaruit blijkt dat er behoefte is aan meer duidelijkheid en transparantie. Daar willen we graag gehoor aan geven. 

Afwijzing bod

Op 14 februari zijn wij samen met de andere bonden uit het overleg gelopen omdat het loonbod van 5% niet voldoende was om verder te praten. Door alle bonden is gezamenlijk gevraagd om met een beter loonbod te komen. Afgelopen maandag, op de tweede dag van de onderhandelingen, bleek dat de bank hier geen gehoor aan heeft gegeven. De bank bleef bij het oorspronkelijke loonbod en heeft een nadere toelichting gegeven op de verdeling van de percentages. Dit heb je dinsdag kunnen lezen in het bericht op intranet. De bonden hebben gezamenlijk om een schorsing gevraagd om te kunnen overleggen en is nogmaals door alle bonden aangegeven dat het bod te laag is. 

Eerste lichtpuntje  

We hebben daarna informeel verder gepraat, met en zonder de bank. Dit informeel gesprek helpt om verder af te tasten wat de mogelijkheden zijn. Hieruit bleek een klein lichtpuntje en op basis daarvan hebben alle bonden besloten om het cao-overleg niet opnieuw te staken. Vanwege het informele karakter van dit overleg kunnen we geen details delen. Ook al is het nog een fragiel begin, het is in een ieders belang dat er uiteindelijk een nieuwe cao komt. Our NEXT Move wil een transparante en betrouwbare gesprekspartner zijn en gelooft dat dit voorzichtige begin verder versterkt kan worden door met elkaar in gesprek te blijven.

Nogmaals, het formele bod van de bank is niet veranderd en alleen toegelicht. Om die reden hebben wij in eerste instantie het bod met de verdeling van de percentages niet genoemd, dit ook in overleg met de andere bonden. Wij waren dan ook verrast dat dit door, onder andere, de bank wel is gedeeld. Meer informatie kunnen we op dit moment niet delen.