Dag 3 - De dag van de waarheid

We starten om 10 uur in Breukelen bij Van der Valk met het vervolg van onze tweedaagse onderhandelingen. Het is mooie en zonnige dag en wat Our NEXT Move betreft het moment om voor onze collega's tot een passende loonontwikkeling te komen in tijden van historisch hoge inflatie.

Waar waren we maandag gebleven?
We hervatten de gesprekken waar we maandag geëindigd zijn. De bank heeft een voorstel gedaan om in 2023 en 2024 met een vast bedrag een structurele verhoging door te voeren. En in 2022 alleen een eenmalig bedrag als compensatie. Het goede nieuws hierin is dat de bank bereid is om de nul lijn los te laten. Maar het is ook een voorstel met veel haken en ogen dat nog veel vragen oproept over de achterliggende visie. Wat is de gedachte achter het werken met bruto bedragen? Willen we hiermee op langere termijn een nivellerend effect bereiken? En wat betekent dat voor onze concurrentiepositie op de krappe arbeidsmarkt. En op langere termijn voor de collega’s in salarisschalen vanaf 10? Maar belangrijkste struikelpunt is dat we in 2022, net in de maand waarin de inflatie piekt op een 13,6%, geen structurele loonontwikkeling zien. Dit punt moeten we als eerste bespreken.

Eerst zorgen voor een goed vertrekpunt
De bank opent de dag met de mededeling dat het gehoor wil geven is het eerste belangrijke struikelpunt. De bank heeft een oplossing gevonden om in 2022 de structurele verhoging door te kunnen voeren. We zijn hier blij mee, want dat geeft een basis om verder te praten. Maar het is een eerste stap in lang proces want de inhoudelijke verschillen blijven groot.

De volgende stap is om naast een bedrag in euro's ook te kijken naar structurele loongroei in procenten voor alle salarisniveaus. In deze tijd is het in onze ogen passend dat collega's met een lager salaris relatief meer worden geholpen. Maar op de langere termijn is het belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Hiervoor is gezonde procentuele loongroei voor alle salarisniveaus belangrijk. De bank staat open voor onze suggestie om een meer hybride afspraak, (dus een combinatie van een vast bedrag en een percentage) te maken. Dit geeft ruimte voor creativiteit om echte onderhandelingen te kunnen starten.

De vis op tafel
Dan is het tijd om de vis op tafel te gaan leggen. Het oorspronkelijk bod van de bank vinden we financieel gezien fors onvoldoende. Gemiddeld komt het neer op ongeveer 1,5% per jaar. Na intensief overleg slagen we erin om samen met de andere bonden op één lijn te komen voor een concreet en in onze ogen realistisch tegenbod. Dit was al een moeilijke stap, maar noodzakelijk om toe te kunnen werken naar een deal. We hebben gekeken naar de inflatie, de maatschappelijke context en de financiële positie van de bank. En komen op basis daarvan uit op een gemiddelde loonontwikkeling van bijna 4% per jaar, deels in vaste bedragen en deels in een percentage. In onze ogen is ons voorstel geen reden tot feest, maar wel realistisch en gebalanceerd. We stemmen tussentijds af met een aantal leden en merken dat er ook bij hen begrip en draagvlak voor zou kunnen zijn.

We proberen het eenvoudig uit te leggen. Wij stellen dus in totaal een gemiddelde loonontwikkeling voor van bijna 4% per jaar. Op hoofdlijnen deels in een structureel bedrag van 1.500 euro bruto en 1,5% per 1 juli 2022. En nog eens structureel 500 euro en 3% per 1 januari 2023. En 3% per 1 januari 2024. In de onderstaande tabel vind je ons voorstel schematisch weergegeven.

Gezamenlijk voorstel bonden (16.00 uur, 31/8/22)

Tevens een eenmalige pensioencorrectie in 2022 van 501 euro

Eindbod van de bank
De bank wijst ons bod helaas af en komt met een nieuw voorstel. De bank biedt vanaf 1 juli 2022 voor het eerste jaar gemiddeld 2% in de vorm van een structureel vast bedrag van 1.332 euro bruto (111 euro bruto per maand, bij 36 uur) en voor het tweede jaar 3% vanaf 1 juli 2023. Het voorstel van de bank komt in de praktijk voor de grootste groep collega’s neer op een loonsverhoging tussen de 1,8% (midden schaal 11) tot 3,3% (midden schaal 6) tot halverwege 2023.

Dit blijkt uiteindelijk ook het eindbod van de bank te zijn. Er vinden voorlopig geen vervolgafspraken plaats, dit is het einde van de onderhandelingen.

Onze conclusie
Gezien de extreme economische omstandigheden met aanhoudende en torenhoge inflatie, exploderende energierekeningen en dure boodschappen voor collega's vinden wij dit bod teleurstellend. Er blijkt geen ruimte meer om nader tot elkaar te komen. Wij geloven, en krijgen van jullie terug, dat het altijd het doel moet zijn om er samen uit te komen. Dat is ons niet gelukt.

De bank bied een cao voor 2 jaar die neer komt op gemiddeld 2,5% per jaar. We zien op dit moment dat de gemiddelde cao's in Nederland worden gesloten op 3,1% voor 2022, dit percentage stijgt op tot nu toe iedere maand. Het voorstel vanuit Our NEXT Move en de andere bonden zat gemiddeld tegen de 4%  per jaar. Voor Our NEXT Move lag nog eventuele ruimte om richting het landelijk gemiddelde te bewegen. Het verschil met het eindbod van de bank leek ons daarmee overbrugbaar, maar we kregen niet de handen op elkaar om elkaar in het midden te vinden.

Voor ons teleurstellend en het doet ons pijn, maar het is de realiteit. Juist in deze tijden was onze insteek om voor onze leden snel tot een redelijke afspraak te komen. Dat is keihard nodig in deze tijd die voor veel collega's de nodige financieel uitdagingen met zich meebrengt. Ook voor de bank denken wij dat duidelijkheid over een nieuwe cao belangrijk is.

Jullie mening
Wij hebben ons best gedaan. De bal ligt nu bij jullie, bij onze leden! Jullie mogen je in een formele stemming uitspreken over het eindbod van de bank.  Jullie mening is uiteindelijk doorslaggevende in het standpunt van Our NEXT Move. Breng hier je stem uit! (alleen via Teams)

Hartelijke groet,
Bas en Tom

 

PS: Bekijk ook onze vlog om een beeld te krijgen van hoe de dag is verlopen (alleen via intranet)

 

PS: Voor collega’s bij dochters die geen toegang hebben tot Teams van de bank. Geef je stem via deze aparte link